14 Mayıs 2010 Cuma

Dünya Kadın Yürüyüşü

Dünya Kadın Yürüyüşü'nün Avrupa ayağı 30 Haziran'da İstanbul'da gerçekleştirilecek.  Yürüyüş, 17 Ekim'de sona erecek.

Uluslar arası Feminist Eylem Ağı'nın gerçekleştireceği Dünya Kadın Yürüyüşü'nün Türkiye ayağı Taksim'de başladı.
İlki 2000, ikincisi 2005 yılında yapılan ve kadınların ülkeden ülkeye, kıtadan kıtaya dolaşarak taleplerini dile getirdiği Dünya Kadın Yürüyüşü'nün Avrupa ayağı 30 Haziran'da İstanbul'da yapılacak.


Dünya kadınlarının eşitlik, özgürlük, adalet, barış ve dayanışma taleplerini yükselten yürüyüş, Uluslar arası Yoksullukla Mücadele Günü olan 17 Ekim'e kadar çeşitli eylem ve etkinliklerle sürecek. Bu yılki yürüyüşün teması, kamu yararı, barış ve sivilleşme, kadın emeği ve kadına yönelik şiddet.
İlki 2000, ikincisi 2005 yılında yapılan Dünya Kadın Yürüyüşü'nde kadınlar ülkeden ülkeye, kıtadan kıtaya dolaşarak taleplerini dile getirdi.

Dört ana eylem alanı

2010 Dünya Kadın Yürüyüşü, kadınların ortak menfaatleri, barış ve sivilleşme talepleri, kadın emeğinin hak ettiği değeri görmesi ve kadına yönelik şiddetin son bulması talepleri etrafında şekillenecek.

Eylem biçimleri

DKY yürüyüşü kapsamında her ulusal koordinasyon birimi güzergahları önceden ayarlanmış 10 günlük yürüyüşler gerçekleştirebiliyor. Otobüs ve tren karavanlarının güzergahı boyunca durak yerlerinde planlanmış eylemler düzenlenebiliyor. Film gösterimleri, teatral sunuşlar, atölye çalışmaları, sanatsal ve kültürel etkinlikler ile yürüşün sürdüğü alanlarda tartışmaları teşvik edecek etkinlikler de DKY'nin eylem biçimlerinden.
DKY'nin eylem biçimleri arasında diğer ülke ve bölgelerde DKY'nin eylemlerinin desteklenmesi için yerel gösteriler örgütlenmesi; silah satan ülkelerin diplomatik temsilcilikleri, BM binaları ve silah üreticisi şirketlerin önünde eylemler gerçekleştirilmesi de var. Bir başka eylem biçimi de sömürü ve savaşla ilişkili çok uluslu şirketlerin ürünlerini boykot edecek kampanyalar örgütlenmesi.

10 yıllık uzun yürüyüş

2000 yılı boyunca halk eğitimi ve ulusal yürüyüşleri de içeren bir dizi eylem ve kampanya gerçekleştiren DKY, 17 Ekim 2000'de New York'taki bir yürüyüşün ardından BM Genel Merkezine DYK taleplerini destekleyen 5 milyon imza sundu.
2005 boyunca kıtadan kıtaya ve ülkeden ülkeye dolaşarak büyük bir dayanışma yorganı yapmak için yürüyüşler düzenledi. Yürüyüş 8 Mart 2005'de Brezilya'nın Sao Paulo kentinde başladı ve gezegenin etrafında bir tur attıktan sonra, Uluslararası Yoksullukla Mücadele Günü olan 17 Ekim'de son durağı Burkina Faso'ya ulaştı.

Kimler katılabilir?

DKY'ye, hükümet dışı kadın örgütleri, karma örgütlerin kadın komiteleri, kadın komiteleri olmayan ancak Yürüyüşün örgütlenmesinde liderliğin kadınlarını üstlendiği karma örgütler katılabiliyor. (BB)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder