30 Ocak 2010 Cumartesi

Dünya Kadın Yürüyüşü 2010




Dünya Kadın Yürüyüşü, "Hepimiz özgür oluncaya dek, kadınlar yürüyor" sloganıyla hazırladığı, 8 Mart-17 Ekim 2010 tarihleri arasında sürecek eylem programını açıkladı.
2010 yılı boyunca eylemliliklerini sürdürecek olan DKY iki tarih arasında etkinlikleri aratacağını açıkladı. Birincisi, 8-18 Mart tarihleri arasında Uluslararası Kadınlar Günü'nün ilan edilmesinin 100. yıldönümünü için yürüyüşlerin organizasyonu. İkincisi de 17 Ekim'de çatışma çözümleme süreçlerinde
kadınların öncülüğünü güçlendirmek için Kongo Sud Kivu'da uluslararası bir buluşma ile eş zamanlı yürüyüşler ve eylemler yapılması.



Dört eylem alanı

2010 eylemi DKY'nin dört eylem alanı etrafında harekete geçecek:
* Ortak menfaat. Doğanın ve kamu hizmetlerinin özelleştirilmesine karşı mücadele ediyorlar. Gıda egemenliği ilkesini ve sağlık, eğitim, içilebilir su ve sanitasyon hakkını savunuyor.
* Barış ve sivilleşme. Kadınların hayatını ve bedenlerini kontrol etme arzusu, etnik ve dinsel çatışmaların manipülasyonu, doğal kaynakların sömürüsü ve silah endüstrisinin kârlarını da içerecek şekilde savaşın karmaşık nedenlerini anlatmaya çalışıyor.
* Kadın emeği. Dünyanın her yerinde kadın ve erkek bütün işçilerin, herhangi bir ayırımcılığa uğramaksızın, insanca asgari ücrete, yasal haklarına, sosyal güvenceye ve eşit ücrete kavuşmasını savunuyor.
* Kadına yönelik şiddet. Toplumda farkındalığı artıracak eylemler yoluyla, ittifak kurulan toplumsal hareketlerle birlikte ve devletten taleplerimizi hazırlayarak şiddetle savaşıyor. Kadına yönelik şiddetin nasıl meydana geldiğini, nedenlerini ve nasıl tezahür ettiğini göstermek ve kadınların cinsiyetçi şiddete karşı her tür direnişini özellikle kamusal alanda görünür kılmak istiyor.

Eylem biçimleri nelerdir?

DKY'nin her ulusal birimince belirlenecek 2010 eylemleri için önceden düşünülmüş bazı eylemler şunlardır:
  • Bir doğrultuda ilerleyen, güzergahları önceden ayarlanmış 10 günlük yürüyüşler.
  • Otobüs ve tren karavanlarının güzergahı boyunca durak yerlerinde planlanmış eylemler.
  • Film gösterimleri, tiyatral sunuşlar, araçlar yaratma atölyeleri, afişler gibi sanatsal ve kültürel etkinlikler ve yürüyüşün eylem alanları üzerine tartışmaları teşvik edecek başka etkinlikler.
  • Diğer ülkelerde ve bölgelerdeki DKY tarafından yapılan eylemlerin desteklenmesi için yerel gösterilerin örgütlenmesi.
  • Silah satan ülkelerin diplomatik temsilcilikleri, Birleşmiş Milletler binaları ve silah üreten şirketlerin önünde eylemler.
  • Sömürü ve savaşla ilişkili çok uluslu şirketlerin ürünlerini boykot eden kampanyalar.
Dünya Kadın Yürüyüşü, yoksulluğun ve kadına yönelik şiddetin temelinde yatan nedenleri yok etmek için çalışan taban gruplarını ve örgütleri birleştiren, uluslararası feminist eylem hareketidir. (İP)
2010 eylemi hazırlıklarına dahil olmak ve daha fazla bilgi için:http://www.marchemondiale.org/structure/cn-groupes/en/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder