14 Şubat 2010 Pazar

Kadınlar, "8 Mart Resmi Tatil Olsun" İstiyor


TTB, DİSK ve KESK'in kadın yöneticileri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün resmi tatil olması talebiyle hazırladıkları yasa tasarısını DSP, BDP ve CHP'li yetkililere götürdü. TTB Merkez Konseyi üyesi Biriken, "8 Mart'ın tatil olması, kadınların mücadelesinin devlet tarafından tanınması anlamına gelir" dedi.






Türk Tabipleri Birliği (TTB), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK) kadın yöneticileri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün resmi tatil olmasına ilişkin bir yasa tasarısı hazırladı.
Demokratik Sol Parti (DSP), Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile görüşmeler yapan heyet, bundan sonra da Meclis'in kadın vekilleriyle, Kadından Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf'la ve siyasi parti temsilcileriyle görüşmeler yapmaya hazırlanıyor.
TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Hülya Biriken, "Kadınların sorunlarını 8 Mart vesilesiyle kamuoyu ile yeniden tartışmak, çözümler üretmek; 8 Mart'ın bir hak arama ve mücadele günü olarak tanınmasını sağlamak açısından resmi tatili önemsiyoruz" dedi.
Biriken, 8 Mart'ın tatil olmasının kadınların mücadelesinin devlet tarafından tanınması anlamına da geleceğini söyledi:
"Nasıl 1 Mayıs'ın tatil olması emekçilerin uzun yıllar yürüttüğü mücadele sonucunda bir kazanım olarak elde edildiyse 100. yılında -yani bu yıl- 8 Mart'ın tatil olması yaralarımıza bir nebze merhem olacaktır."

8 Mart'ta ne oldu?

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) New York kentinde tekstil fabrikasında çalışan işçi kadınların, eşit işe eşit ücret ve insanca çalışma koşulları talebi ile 1857'de başlattıkları greve müdahale edilmesi sonrasında 129 işçi kadın öldü. On yıla yakın süren ve on binlerce kişinin katıldığı bu grevler sonrasında işçi kadınlar taleplerini kabul ettirmeyi başardı.
1910'da II. Enternasyonal'e bağlı kadınlar toplantısında Clara Zetkin, Kadınlar Günü'nün "Amerikalı kız kardeşlerinin izinden giden kadınların yılda bir kutladığı özel bir gün" olmasını önerdi. Zetkin'in önerisiyle bu gün 1857'de New York'taki hazır giyim ve tekstil fabrikalarında yangında ölen çoğu kadın 129 işçiye adandı.
Kadınlar Günü'nün resmen 8 Mart olarak saptanması ise, 1922'deki III. Enternasyonal'de yine Clara Zetkin'in önerisiyle gerçekleşti. İki dünya savaşı yılları arasında bazı ülkelerde kutlanması yasaklanan Kadınlar Günü, 1960'ların sonunda ABD'de kutlanmaya başlandı.
1975'te Dünya Kadınlar Yılı'nı ilan eden Birleşmiş Milletler Örgütü, 16 Aralık 1977'de 8 Mart'ın tüm kadınlar için Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını kararlaştırdı. Bugün, dünyada aralarında Çin, Kamboçya, Angola, Rusya, Uganda'nın da bulunduğu pek çok ülkede, 8 Mart resmi tatil günü olarak ilan edilmiş durumda. (BB)
* Yasa tasarısının tam metnini görmek için tıklayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder